Jan Budař w Wikipedii Polska [PL]

Jan Budař

Translation by Magdalena Budkowska

Jan Budař
Jan Budar.jpg
Data i miejsce
urodzenia
31 lipca 1977
Frydlant
Profil w bazie IMDb
Profil w bazie Filmweb.pl
Jan Budař, ps. Pavel Bedura (ur. 31 lipca 1977 we Frydlancie) – czeski aktor, reżyser, muzyk i scenarzysta. W Polsce znany jest przede wszystkim ze swych ról w filmach Protektor, Operacja Dunaj, Sex w Brnie, Reguły kłamstwa. Był czterokrotnie nagrodzony Czeskim Lwem. Występował w Teatrze Narodowym, Na zábradlí w Pradze, w teatrze im. Klicpera w Hradcu Králové. Jest frontmanem zespołu Eliščin band, w którym śpiewa i gra na fortepianie oraz na gitarze. Jan Budař jest autorem licznych artykułów dla czasopisma „Instinkt”.

Spis treści

Filmografia

      *  2012 Akvabely
  • 2012: Polski film (film czesko-polski)
  • 2012: O pokladech
  • 2011: Užij si se psem (film TV)
  • 2011: Czech Made Man
  • 2011: Duše na talíři
  • 2011: Lidice (film czesko-polski)
  • 2011: Odcházení
  • 2010: Akvabely
  • 2010: Heart Beat 3D 
  • 2010: Pravidelný odlet
  • 2010: Osudové peníze (film TV)
  • 2010: Román pro muže
  • 2010: Dešťová víla
  • 2009: Holka Ferrari Dino
  • 2009: Hrubeš a Mareš Reloaded
  • 2009: Ljubavni život domobrana (film chorwacki)
  • 2009: Operacja Dunaj (film polsko-czeski)
  • 2009: Protektor (film czesko-niemiecki)
  • 2009: Vyprávěj (serial TV)
  • 2009: Žena bez piana (Mujer sin piano)
  • 2008: Bratři Karamazovi: Vzkříšení (teatr)
  • 2008: Dark Spirits Natěrač (film TV)
  • 2008: Nebe a Vincek (film TV)
  • 2008: Soukromé pasti (serial TV)
  • 2007: Bez dechu (film studencki)
  • 2007: Hodina klavíru (film TV)
  • 2007: Muzika (film słowacko-niemiecki)
  • 2007: Svatba na bitevním poli
  • 2007: Trapasy (serial TV)
  • 2007: Václav
  • 2006: Marta a Berta 26
  • 2006: Reguły kłamstwa (Pravidla lži)
  • 2006: Butelki zwrotne (Vratné lahve)
  • 2005: Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště
  • 2005: Stavrogin je ďábel (teatr)
  • 2005: Svatyně
  • 2005: Toyen
  • 2005: Voníš jako tenkrát
  • 2004: Duše jako kaviár
  • 2004: Horem pádem
  • 2004: Mistři
  • 2004: Ráno Ruth to vidí jinak (film TV)
  • 2003: Čert ví proč
  • 2003: Nuda v Brně
  • 2001: Muž, který vycházel z hrobu (film TV)
  • 2001: Otec neznámý aneb Cesta do hlubin duše výstrojního náčelníka (film TV)
  • 2001: Ta třetí (film TV)
  • 2000: Český Robinson (serialTV)
  • 2000: Rasistické historky (serial TV)
  • 1999: Urlaub auf Leben und Tod - Eine Familie hält zusammen (film TV)
  • 1997: Četnické humoresky (serial TV)
  • 1997: Stůj, nebo se netrefím!

Film dokumentalny



    Reżyseria

    • 2012: Polski film
    • 2006: Strážce plamene v obrazech (film wideo)
    • 2004: Ráno

    Programy telewizyjne

    • 2011: Český lev 2010
    • 2010: E.ON Energy Globe Award ČR
    • 2010: Rozmarná léta českého filmu
    • 2009: Fakta Barbory Tachecí
    • 2008: Český lev 2007
    • 2007: Český lev 2006
    • 2007: Dobročinná akademie aneb Paraple2007
    • 2005: Všechnopárty
    • 2004: Na stojáka 
    • 2004: Uvolněte se, prosím
    • 2000: Krásný ztráty

    Nagrody

    Czeski Lew:
    • 2007: Václav – drugoplanowa rola męska
    • 2004: Mistrzowie (Mistři) – drugoplanowa rola męska
    • 2003: Sex w Brnie (Nuda v Brně) – scenariusz
    • 2003: Sex w Brnie (Nuda v Brně) – pierwszoplanowa rola męska


     Inne nagrody

    * 2011 - festiwal NOVOMĚSTSKÝ HRNEC SMÍCHU (Nové Město nad Metují) - nagroda za męskie aktorskie wykonanie - Czech Made Man

    * 2005 - Studio Hamburg Shooting Stars Award
       * 2004 - Nagroda Alfréda Radoka - najlepszy aktor - Stavrogin - Biesy
       * 2003 - Trilobit Award by FITES (Film and Television Association), Praga 

    Źródło: http://www.janbudar.cz/
    http://www.ceskenoviny.cz/domov/zpravy/hrnec-smichu-ziskala-komedie-westernstory-cenu-poroty-fimfarum/652964/
      http://www.lidovky.cz/najbrtuv-polski-film-jde-do-strizny-dbr-/ln_kultura.asp?c=A110916_113956_ln_kultura_wok
      http://www.ceskatelevize.cz/porady/10305613213-o-pokladech/

      Muzyk

      Oprócz aktorskiej działalności gra na kilku muzycznych instrumentach, śpiewa i składa swoje własne oryginalne piosenki. Wydał trzy albumy:
      • Písně pro Hrubeše a Mareše, 2005
      • Uletěl orlovi, 2006
      • Proměna, 2008


      Autor artykułów

      Jan Budař jest autorem mnóstwa artykułów dla czasopisma Instinkt.
      http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/jine/jan-budar-honza-goes-to-hollywood_8.html http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/jine/jan-budar-rekapitulace_25254.html http://instinkt.tyden.cz/rubriky/rozhovor/jan-budar-v-rozhovoru-s-radimem-spackem_25964.html http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/jine/jan-budar-cekani-na-belmonda_25039.html http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/jine/jan-budar-mezi-hvezdami_24607.html http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/jine/londynska-mise-jan-budar-hledal-agenta-vyvedla-ho-policie_24498.html http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/jine/jan-budar-zena-bez-piana_24429.html http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/jine/jan-budar-v-madridu-v-pritomnem-case-a-s-prvni-osobou_68.html http://instinkt.tyden.cz/rubriky/rozhovor/budar-a-krajco-kamaradi-z-piskoviste_2142.html http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/jine/jan-budar-favorit-na-krizovatce_24905.html http://instinkt.tyden.cz/rubriky/rozhovor/brian-caspe-muz-ktery-prochazi-zdmi_24585.html http://instinkt.tyden.cz/rubriky/rozhovor/jamie-cullum-lamac-pian_24453.html http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/jine/parba-ve-varech_26202.html http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/reportaz/obcan-budar-a-prsten-moci_25702.html http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/jine/obcan-budar-a-prsten-moci-ii_25737.html http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/reportaz/jan-budar-o-odchazeni-jeden-velky-otaznik_25581.html http://instinkt.tyden.cz/rubriky/rozhovor/jan-sverak-mam-nechut-k-hercum_25215.html 

        Linki zewnętrzne