Jan Budař: "Režiséři jsou blázni, ti jsou schopni všeho"

13.7.2012 /07:59/

Jan Budař: "Režiséři jsou blázni, ti jsou schopni všeho"

Hudebník, scenárista, moderátor a herec schopný zahrát prostého chlapce i kariéristickou mrchu, ochotnou jít přes mrtvoly. O novince Polski film, která právě vstupuje do kin, vám povypráví její "režisér" Jan Budař, kterého nyní můžete vidět i ve snímku Konfident, kde hraje skvěle spolu s Ondřejem Vetchým estébácké kariéristy a v podstatě vrahy.
Jaké byly první reakce okolí po zveřejnění zprávy, že Polski film je vaším režijním debutem? Blahopřání? Údiv?
Blahopřání, údiv i radost.
Byl jste od začátku příznivcem této mystifikace nebo jste se bránil?
Chápal jsem ty důvody, takže jsem se nebránil, ale moc jsem si neuměl představit, co se všechno stane. Jak to pak celý vysvětlíme. Ale myslím, že to dopadlo dobře. Nikoho jsme snad nenaštvali, naopak doufám trochu i pobavili. A já se musím smířit s tím, že až jednou opravdu budu režírovat film, nikdo tomu neuvěří.:)
Zatímco hlavní protagonisté odhalili detaily ze svých soukromých životů, u vaší postavy to nebylo nutné. Jste tomu rád?
Jsem rád, já bych to ani nechtěl. A Marek Najbrt není žádný diktátor, takže nás k ničemu nenutil. Každý dovolil takový průnik reality do filmu, jaký sám považoval za přijatelný. Navíc jsem si pořád připomínal, že to, že hraju ve filmu sám sebe, ještě neznamená, že jsem to já.
V Polskem filmu hrajete poměrně drsného režiséra, který pro úspěch filmu udělá takřka cokoliv, včetně toho, že v Marku Danielovi záměrně „probudí Krakena“ – televizního Havláta. Zažil jste podobný režijní postup, dostat z herce výkon za každou cenu, v praxi?
Na vlastní kůži ne, znám to jen z vyprávění a nejsem úplně zastáncem těchto metod. Pokud je herec svolný a sám je ochoten pro roli hubnout, přibírat, posilovat, zavírat se do tmy a tak dále, je to úplně v pořádku, ale pokud se mu děje něco, co by si sám nepřál, to je pak trochu divný. Ale režiséři jsou blázni, ti jsou schopni všeho.


Jan Budař ve snímku Konfident (2012), který aktuálně brázdí česká kina
Jak moc byl při samotném natáčení určující scénář? Improvizovalo se přímo na place?
Scenáristické trio Najbrt, Geisler, Tučekje nadprůměrně talentované. Oni většinu scénáře měli velmi dobře připravenou, ale nikdy se nebránili cokoliv změnit dle aktuální improvizace, nálady, pocitu. Koneckonců čtveřice hlavních herců výrazně přispívala do scénáře.
S režisérem Markem Najbrtem jste prošel všemi jeho dosavadními celovečerními filmy – Mistry, Protektorem a nyní Polskim filmem. Jak moc se za tu dobu, s věkem a zkušenostmi, změnil jeho přístup k přípravě i samotnému natáčení, hercům apod.?
Myslím, že je lepší a lepší. Já hned při prvním Markově filmu vnímal jeho výjimečnost a myslím, že to tak mají všichni herci, kteří se s ním potkají. Je to přátelský, nekonfliktní, talentovaný režisér, který ví, co chce a i když by takový měl být každý režisér, je to poměrně výjimečné, řekl bych.
Co vás v dohledné době, po profesní stránce, čeká?
Připravujeme s kapelou Eliščin Band nové album. Jmenuje se Lehce probuzený a vyjít by mělo do prázdnin. Bude na něm píseň o nejhezčích lidech planety, o pokojových dravcích, o všech svatých světa i o ježíškovi, který snad přijde už letos.

Více informací naleznete na kartě filmu: Polski film
Hraje:
Jan Budař Jan Budař
Tomáš Matonoha Tomáš Matonoha
Pavel Liška (I) Pavel Liška (I)
Jana Plodková Jana Plodková
Josef Polášek Josef Polášek
Marek Daniel Marek Daniel
Katarzyna Zawadska Katarzyna Zawadska
Krzysztof Czeczot Krzysztof Czeczot
Marcin Kobierski Marcin Kobierski
Krys Krystoferson Krys Krystoferson
Roman Slovák Roman Slovák
Kryštof Rímský Kryštof Rímský
Lubor Novotný Lubor Novotný
Vladislav Georgiev Vladislav Georgiev
Barbora Milotová Barbora Milotová
Lucie Benešová Lucie Benešová
Míša Polášková Míša Polášková
Kristýna Liška Boková Kristýna Liška Boková
Režie:
Scénář:
Kamera:
Hudba:
Střih:
Zvuk:
Masky:
Výkonný producent:
Produkce:
Producent:
Koproducent:
Dramaturgie:
Pomocná režie:
II. kamera:
Architekt:
Kostýmní výtvarnice:
Casting:

Více informací naleznete na kartě osoby: Jan Budař

Filmografie

hraje (42 záznamů)
2013 1. ? Akvabely film
2013 2. ? Sanitka II. seriál
2012 3. 100% Duše na talíři
Vladimír
film
2012 4. 68% Konfident
Rybárik
film
2012 5. 60% Polski film film
2011 6. ? Užij si se psem
Milan
TV film
2011 7. 100% Vesnice roku studentský
2011 8. 65% Czech Made Man
Jakub Vrána
film
2011 9. ? Souboj seriálů: Mazáci
ing. Vostrý, manžel Jitky
TV film
2011 10. 51% Odcházení
Albín
film
2011 11. 74% Rodina je základ státu
městský strážník
film
2011 12. 82% Lidice
kasař Petiška
film
2010 13. 62% Román pro muže
René
film
2010 14. 73% Osudové peníze
profesor Jiří, bratr
TV film
2010 15. ? Heart Beat 3D film
2009 16. 74% Holka Ferrari Dino
Enrico
film
2009 17. 59% Žena bez piána
Radek
film
2009 18. 40% Operace Dunaj
Ota
film
2009 19. 77% Protektor
kolega
film
2008 20. ? Soukromé pasti: Tři do páru
Tonda
TV film
2008 21. ? Soukromé pasti: DNA jako důkaz
Viktor Hojdar
TV film
2008 22. 55% Svatba na bitevním poli
Skokan
film
2008 23. 57% Nebe a Vincek
Angelo Žáček
TV film
2008 24. ? Dark Spirits
David
film
2007 25. 84% Vratné lahve
Úlisný
film
2007 26. ? Hodina klavíru
ing. Erhadt
TV film
2007 27. 75% Václav
František
film
2007 28. 80% Muzika
Hruskovič
film
2006 29. 78% Pravidla lži
Filip
film
2005 30. 68% Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště
Václav Hrubeš
film
2005 31. 82% Toyen
Jindřich Heisler
film
2004 32. 75% Mistři
Bohouš
film
2004 33. 74% Horem Pádem
Milan
film
2004 34. 80% Ruth to vidí jinak
Adam
TV film
2004 35. 59% Duše jako kaviár
Vladimír
film
2003 36. 59% Čert ví proč
ozbrojenec
film
2003 37. 78% Nuda v Brně
Stanislav Pichlík
film
2003 38. 79% Hitler: Vzestup zla
Schmidt
TV film
2001 39. 79% Otec neznámý TV film
2000 40. ? Rasistické historky seriál
1998 41. 50% Stůj, nebo se netrefím
voják
film
1998 42. 76% Zima 1989 film
hudba (4 záznamů)
2008 1. 57% Nebe a Vincek TV film
2005 2. 68% Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště film
2003 3. 78% Nuda v Brně film
2000 4. ? Rasistické historky seriál
scénář (3 záznamů)
2011 1. 88% Český lev 2010 - hlavní večer TV pořad
2005 2. 68% Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště film
2003 3. 78% Nuda v Brně film
účinkuje (3 záznamů)
2011 1. 84% Rozmarná léta českého filmu dokument
2008 2. ? Anatomie gagu FAMU film
2007 3. ? Český lev 2006 - hlavní večer TV pořad
Moderátor (1 záznamů)
2011 1. 88% Český lev 2010 - hlavní večer
moderátor
TV pořad
námět (1 záznamů)
2005 1. 68% Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště film
Líbilo se?
  http://www.kinobox.cz/clanek/7196-jan-budar-reziseri-jsou-blazni-ti-jsou-schopni-vseho